Medische Encyclopedie
Inhoud
- Wat is bedplassen?
- Kan ik er zelf iets tegen doen?
- Wat kan de apotheker voor mij doen?
- In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?
- Welke medicijnen worden gebruikt bij
Bedplassen
Wat is bedplassen?
Bedplassen komt veel voor bij kinderen. Maar je kunt er ook als jongere of volwassene nog last van hebben.
- Je merkt ’s nachts niet dat je blaas vol is en dat je moet plassen.
- Je plast dan in bed, soms of vaker.
- Het is meestal een hele plas, niet een paar druppels.
- Bedplassen kan ook een tijd wegblijven en daarna opnieuw beginnen.
Bedplassen is niet hetzelfde als deze dingen:
- Je wordt vaak wakker om te plassen.
- Je kunt je plas soms niet ophouden. Je bent niet op tijd bij de wc als je heel nodig moet plassen. Of je verliest wat plas als je hoest, rent of springt.
Kijk voor informatie over deze problemen bij plassen bij vrouwen of plassen bij mannen.
Bedplassen komt doordat je ’s nachts niet merkt dat je blaas vol is. Je krijgt geen seintje van je blaas dat je moet plassen.
De meeste mensen leren als kind om wakker te worden van een volle blaas. Je hersenen, zenuwen, blaas en spieren van de bekkenbodem leren dan samen te werken. Bij sommige mensen gaat dit samenwerken niet goed.
Bedplassen is erfelijk: de kans dat je in bed plast is groter als 1 of beide ouders dat ook deden.
Door psychische problemen kun je ook langer last houden van bedplassen. Bijvoorbeeld door problemen thuis of doordat je iets ergs hebt meegemaakt. Of het bedplassen begint weer door deze problemen.
Soms komt bedplassen door de bijwerking van een medicijn. Bijvoorbeeld bij sommige medicijnen tegen psychose.
Bedplassen komt niet door:
- veel drinken
- diep slapen
Kan ik er zelf iets tegen doen?
Deze adviezen kunnen helpen bij bedplassen:
- Blijf positief: Probeer niet boos te worden op jezelf. Je schamen of schuldig voelen helpt niet en maakt het alleen erger. Kijk ook bij tips om je beter te voelen.
- Ga altijd plassen voordat je naar bed gaat.
- Probeer op vaste tijden naar bed te gaan.
- Je mag ’s avonds gewoon drinken. Drinken heeft geen invloed op het bedplassen.
- Het is belangrijk dat je overdag normaal plast en poept. Als je overdag problemen hebt met plassen of poepen, is het goed om dat ook te behandelen. Bijvoorbeeld als je niet goed kunt poepen (verstopping).
- Gebruik een speciaal hoeslaken of een matrasbeschermer om het vocht tegen te houden en je matras te beschermen.
- Als je ergens logeert, kun je speciaal ondergoed proberen dat extra vocht opvangt. De kans dat je bed nat wordt is dan kleiner. Het heet absorberend ondergoed en je kunt het zelf kopen.
Wat kan de apotheker voor mij doen?
Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.
- Receptcontrole
De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.
- Overzicht van uw medicijnen
Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.
- Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners
Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.
- Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen
Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.
- Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen
De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.
- Persoonlijk gesprek over uw medicijnen
Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.
- Medicatiebeoordeling
Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiƫnten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.
- Zelfzorg
Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.
- Bezorgservice
Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.
In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?
Maak een afspraak bij de huisarts als je bedplassen wilt behandelen en daarbij hulp wilt. Als je 18 jaar of jonger bent, kun je hiervoor ook naar de jeugdarts. Deze werkt bij de jeugdgezondheidszorg (JGZ) of GGD.
Maak een afspraak bij je huisarts als je last hebt van bedplassen en je merkt ook 1 of meer van deze dingen:
- Je bent ’s nachts erg benauwd.
- Je moet overdag 8 keer of meer plassen.
- Je moet overdag vaker plassen en je hebt pijn bij het plassen. Dit kan een blaasontsteking zijn.
- Je hebt het gevoel dat je je blaas niet meer helemaal leeg kunt plassen.
- Je moet hard persen om te plassen. Of je plast met een heel slap straaltje.
- Je plast met een dunne straal die heel ver komt.
- Er zit bloed in je plas.
Wacht niet met een afspraak maken omdat je je schaamt. De huisarts bespreekt dit soort problemen elke dag en is er om je met deze dingen te helpen.
Welke medicijnen worden gebruikt bij
Antidepressie middelen van de ’tricyclische` groep
Het is niet bekend hoe antidepressie middelen van de ’tricyclische` groep werken bij bedplassen. Ze worden alleen voorgeschreven als er tegelijk ook op andere manieren wordt geprobeerd het bedplassen te verminderen. Voorbeelden zijn amitriptyline en imipramine.
Desmopressine
Desmopressine vermindert `s nachts de urineproductie wanneer het voor het slapengaan wordt gebruikt. Het effect is meestal na enkele dagen merkbaar.